Zazaki Şiir - Piyıardiş Nuşte-i Çari ser-Yaylılar İçin Dörtlü

Mehmet Butakın’ın kendi ifadesiyle gerginliğin işareti olan ‘Yaylılar İçin Dörtlü’ adlı şiir kitabı 2006 yılında yayımlandı.
“Yaylılar İçin Dörtlü?de yer alan şiirler daha yüksek sesle söylenebilir tarzda. Şairin dili çözülmüş diyemesek bile sesi daha bir gür çıkıyor. ?Sayık Hattatlar Baladı?, ?Dağ Kantatı?, ?melez kızkuşu? ve ?ruhsuzlar için dörtlü? başlıklı şiirler diğer şiirler gibi aynı yere dökülseler de farklı bir akışkanlığa sahip. Uzak zaman ve ırak mekânların çağıltısını yüreğine yüklenmiş bir şairin nasıl bu denli sözcükler arasında sükûneti sağlayabildiğine bir kez daha şaşırdım.” (Hüseyin Akın, www.e-mizah.com)


Berat Açıl, Mehmet Butakın?ın ikinci şiir kitabı Yaylılar İçin Dörtlü?yü ele aldığı yazısında, şairin temel kavramlarını ?dil, zaman, tarih, ölüm ve aşk? olarak ortaya koyuyor.
(…) O gün, bir yazgının içinden mukaddes nesneler gibi yüzüme kahırla inmiş semavi bir felç. / Tarih diye bir şey yok. Gel ruhumu alma / elimde olmadan inandığım bu mekan bilgisiyle seni nasıl anarım? Tanrım ben bir sıkıntı mıyım? (…) Ben sevdim..

Aldat, bütün dileklerimiz kadar
uzak bir bağışlanma duygusuyla kendini.
Tarihin düşerken süslediği bir çöl haritasında
binlerce kez unuttuğum şeylere izin ver.
Ben senin yalnızca alışkanlığın
ya da göğsünde metal bir yumruyla
uzaklaşan kasvetli kuşkun.
Beni ölüm döngüsüyle karşıla.
Yaylılar İçin Dörtlü / Mehmet Butakın
Avesta Yayınları, Yayın Tarihi: Kasım 2006, 77 sayfa
Mehmet Butakın HayatıYazar, şair ve eleştirmen Mehmet Butakın 1979 yılında Bingöl’de doğdu. Varlık, Radikal, Milliyet Sanat, Sanat ve Hayat, Virgül, Yasakmeyve ve Sonra Edebiyat’ta yazıları yayımlanan Butakın, 2001′de Yaşar Nabi Nayır Gençlik Şiir Ödülü’ne ve aynı yıl ‘Seküler Cumhuriyet: Türkiye’nin Siyasal ve Toplumsal Değişimi’ adlı çalışmasıyla `Milliyet Ödülleri` Sosyal Bilimler Ödülü’ne değer görüldü (Birincilik). İlk kitabı olan `Israr Falcıları`nı (Avesta yay. Şiir) 2003 yılında yayımladı. ‘Üniter Düşüncenin Sonu, Özgürlük Önermeleri’ (Avesta yay. Sosyalbilim, 2003). Butakın’ın son kitabı `Yaylılar İçin Dörtlü` (Şiir, Avesta yay.) 2006′da yayımlandı.
Eserleri
Israr Falcıları, Avesta Yayınları, 2003, İstanbul.
Üniter Düşüncenin Sonu: Özgürlük Önermeleri, Avesta Yayınları, 2003, İstanbul.
Yaylılar İçin Dörtlü, Avesta Yayınları, 2006, İstanbul.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zazaca Uzmanları Beni de Kandırdı

KÎRDKI MEVLÎDE NÊBÎ